top of page
  • Foto van schrijverRosalinde van Dijk

Dominique (26) over haar hooggevoeligheid: “Mijn beschermlaagje is heel dun"

Een aantal jaar geleden kreeg Dominique (26) een burn-out. In die periode ontdekte ze dat ze hooggevoelig was. Ik nodigde haar uit bij mij thuis om erover te vertellen. We dronken thee, bespraken onze liefdeslevens en haalde herinneringen op. We hebben samen in de klas gezeten op de middelbare school. Destijds waren we ons allebei niet bewust van onze gevoeligheid. Nu is dat wel anders en kunnen we er uren over kletsen.


Dominique: “Ik was me nooit écht bewust van het feit dat ik hooggevoelig was. De eerste keer toen ik ermee in aanraking kwam was op de basisschool. Ik was zelf nog heel jong toen. Mijn moeder moest haar kies laten trekken, waar ze me niks over verteld had. Kennelijk voelde ik iets aan, want ik had het steeds over pijn aan mijn kies. Toen mijn moeder me kwam ophalen vroeg de juf aan haar wat er aan de hand was met mijn kies. Die reageerde verbaasd aangezien ze er niks over verteld had aan mij. Onbewust had ik haar pijn gevoeld en gedacht dat ik zelf kiespijn had.


In de pubertijd kwam het wel eens ter sprake als ik tegen iets aanliep. Mijn moeder had door dat ik heel gevoelig was. Ik was een overdenker en besprak veel met haar. Voor mij werd het pas echt duidelijk toen ik een aantal jaar geleden een burn-out kreeg. Alles kwam zo hard binnen dat ik niet meer wist waar ik het zoeken moest. Mijn gevoeligheid stond me in de weg. Toen ben ik het gaan uitzoeken. Voor mij vielen de puzzelstukjes op zijn plek toen ik het boek Puur Hooggevoelig las. Ik herkende bijna alles uit het boek. Het was ontzettend fijn om te lezen. Ik ben in die periode echt in de stof over dit onderwerp gedoken.


Als ik nu aan iemand moet uitleggen wat mijn hooggevoeligheid inhoudt, dan zou ik vertellen dat ik altijd aansta. Het beschermlaagje dat een mens om zich heen heeft, is bij mij heel dun. Ik ben kwetsbaarder. Alles wat op een mens afkomt komt bij mij veel dieper binnen. Denk aan emoties, energie, geluid en licht. Ik heb meer tijd nodig om dingen te verwerken en daarom ben ik snel moe. Het betekent ook dat als ik een avondje uitga ik daarna twee dagen plat op bed lig, omdat zoiets mij veel energie kost.


“Het beschermlaagje dat een mens om zich heen heeft, is bij mij heel dun.”

Dat ik gevoelig ben merk ik vooral aan mijn energie. Ik ben heel snel moe. Ik heb een tijd in de gevangenis gewerkt als hulpverlener en ik was om de zoveel tijd ziek, omdat het mij zoveel energie kostte. Ik ben kort geleden van baan veranderd en let nu beter op mezelf, maar soms ben ik nog steeds snel moe. Het enige wat me dan helpt is alleen zijn. Na een werkdag trek ik me terug op mijn slaapkamer om op te laden.


Ik heb vrede met mijn hooggevoeligheid en vind dat het ook veel mooie kanten heeft, maar soms staat het me in de weg. Ik kan me snel betrokken voelen bij iets. Dat heb ik gemerkt toen ik nog in de gevangenis werkte. Ik was me ervan bewust dat de gedetineerden en strafbaar feit hadden begaan, dingen die niet acceptabel waren. Maar het zijn niet per definitie slechte mensen en iedereen had zijn eigen levensverhaal. Een dader is vaak slachtoffer van bepaalde omstandigheden. Door te luisteren naar hun verhaal kon ik ook hun goedheid en potentie zien. Geregeld besloot ik om me extra in te zetten voor een gedetineerde, maar deed ik veel te hard mijn best.


Niet alleen op werk, maar ook thuis merk ik dat mijn gevoeligheid mij in de weg kan staan. Op dit moment speelt er veel in mijn familie en dan voel ik een hele hoop. Ik krijg veel mee en voel het verdriet van mijn naasten. Ik kan zó geraakt zijn door dingen dat ik daar stress van krijg en dan ’s avonds wakker lig. Ik denk dat mijn hooggevoeligheid hand in hand gaat met overdenken, want als ik bijvoorbeeld een moeilijk gesprek moet voeren dan kan ik van te voren uren peinzen over wat ik ga zeggen en alle mogelijke scenario’s uitdenken. Het lijkt me best fijn als de dingen me wat minder zouden raken. Wat een ander van me vindt bijvoorbeeld. Er spelen zo veel dingen door mijn hoofd en lichaam. Het lijkt me lekker als ik me daarvan zou kunnen afsluiten.


Wat ik ook lastig vind is dat ik soms mensen moet teleurstellen, omdat ik iets beloofd heb maar het niet aankan. Ik heb wel eens dat ik een afspraak maak met een vriendin, maar dan op de dag zelf voel dat ik veel te moe ben en tijd nodig heb voor mij alleen. Als ik dan afzeg denk ik: ‘fuck, ik baal.´ Ik wil de mensen om mij heen niet teleurstellen, maar ik moet ook goed voor mezelf zorgen. Omdat ik gevoelig ben zijn er vriendschappen stukgelopen. Gelukkig heb ik nu hele lieve mensen om me heen die mij goed begrijpen. Ik heb van mijn struggels met hooggevoeligheid geleerd dat het belangrijk is naar je eigen behoeften te luisteren en jezelf op één te zetten.


Verder vind ik mijn gevoeligheid mooi. Ik heb het gevoel dat ik mensen goed begrijp, omdat ik voel wat zij voelen. Dat is mijn kracht. Ik ben heel betrokken en mensen ervaren mij als puur en empathisch omdat ik bijvoorbeeld laat zien dat ik geraakt ben. Daarnaast kan ik goed genieten, zowel van grote als kleine dingen. Ik word gelukkig van een sterke bak koffie in de ochtend, maar ook als ik mezelf bij iemand mag zijn. Als ik dingen doe die ik leuk vind of heerlijke geuren ruik. Mijn gevoeligheid brengt me ook heel veel moois.”Dominique is te vinden op insta als @studiomooncandles

Kommentarer


bottom of page