top of page
  • Foto van schrijverRosalinde van Dijk

Adviezen van Thies (30)

Bijgewerkt op: 8 mrt. 2021

Thies weet als geen ander hoe het voelt om opgebrand te zijn en rond te lopen met een hoofd dat de draadjes niet meer lijkt te verbinden. Nadat hij met een burn-out thuis kwam te zitten heeft hij flink wat aanpassingen in zijn levensstijl gemaakt om te herstellen. Hij deelt graag met ons hoe hij dat heeft gedaan.


Thies: In het begin van mijn burn-out had ik eigenlijk geen idee wat ik moest doen. Ik lag vaak lang in bed, was heel down en voelde me leeg. Van mijn psycholoog kreeg ik al vrij snel te horen dat ik een ritme moest aanhouden. Dat heb ik vanaf dat moment gedaan. Ik heb geprobeerd het ritme aan te houden van toen ik nog werkte. Dus tussen zeven en acht uur ’s ochtends stond ik op en rond tien uur ging ik naar bed. Door het ritme sliep ik dieper en kon ik beter herstellen.Ik heb ondertussen een fijn ochtendritueel gecreëerd wat mij veel rust brengt. Voor mijn burn-out stond ik meteen ‘aan’ als ik wakker werd. Het eerste wat ik deed was mijn mobiel checken en mijn mail lezen. Nu is mediteren het eerste wat ik doe als ik wakker word. Daarna doe ik een paar stretch-oefeningen en lees ik een stuk. Na mijn ochtendritueel heb ik het idee dat ik al aan mijzelf heb kunnen werken en zo begin ik de dag met een goed gevoel.


Mediteren Voor mijn burn-out had een bedrijfsarts wel eens verteld over het nut van meditatie. Ik was dus al bekend met meditatie, maar echt vaak deed ik het toen nog niet. Toen ik thuis kwam te zitten heb ik de app Headspace weer opnieuw gedownload. Ik ben veel gaan mediteren. Het bracht rust. Ik kon mijn gedachten beter ordenen en was beter bestand tegen stress. Voor mij was mediteren een life-changer.


De app die ik gebruikte vond ik heel fijn, omdat je bijvoorbeeld ook meditatielessen kan volgen over een bepaald onderwerp. Ik was meteen begonnen aan de dertig lessen voor het verminderen van stress. Wat ook prettig is aan deze app is dat je zelf kan bepalen hoelang je meditatie duurt. Je hebt dus van dezelfde les korte en lange versies. Eerst begon ik met bijvoorbeeld twee of vijf minuten, maar later toen ik meer focus kreeg kon ik dat uitbreiden naar tien of vijftien minuten. Ik mediteer nog steeds dagelijks.


Beweging Ik ben ook veel gaan wandelen. Het liefst ging ik lekker de natuur in, maar ik heb ook lange stukken gewandeld in de stad. Ik denk dat als je fysiek erg moe bent wandelen een goede vorm van bewegen is. Toen ik weer wat meer energie kreeg ben ik weer gaan sporten. Dit is dan ook een van de dingen die mij het meest heeft geholpen en de tip die ik iedereen kan meegeven: beweeg! Ik werd enorm blij van het bewegen en het hielp me om energieker te worden. Ik denk dat het een goed idee is om wel een sport te kiezen die je heel leuk vindt. Als je plezier uit een sport haalt wordt het makkelijker om te bewegen. Ik zelf vind groepslessen bijvoorbeeld heel leuk en haalde daar veel energie uit.Lezen Ik heb veel gelezen tijdens mijn burn-out. In het begin was ik erg wazig in mijn hoofd en lukte het niet om lange stukken te lezen. Ik had weinig focus en mijn ogen zagen na een klein stukje lezen al wazig, dus begon ik met het boekje Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim. Daar staan kleine verhaaltjes in, wat voor mij makkelijker was dan lange lappen tekst. Ik las eerst ongeveer twee bladzijden per keer. Toen ik minder wazig in mijn hoofd werd heb ik veel zelfhulpboeken gelezen over mentale gezondheid.


Dankbaarheid Voor mijn burn-out was ik vaak chagrijnig. Ik had veel negatieve gedachten en richtte me op de dingen die niet goed gingen. Ik hield me eigenlijk nooit echt bezig met waar ik dankbaar voor mocht zijn. Wat dat betreft was mijn burn-out echt een eye-opener. Doordat ik veel boeken las over mentale gezondheid kwam ik op het idee om bij te houden waar ik dankbaar voor was. Ik begon met het bijhouden van mijn dankbaarheid in de app Happyfeed, maar later heb ik het 6 minuten dagboek gekocht waar je iets uitgebreider aan de slag gaat met dankbaarheid. Dat doe ik nog steeds elke dag.


Stemming bijhouden Mijn psycholoog raadde mij aan om mijn stemming bij te houden. Ik had hier een speciale app voor gedownload, MindDoc. Drie keer per dag kreeg ik een notificatie van een app en moest ik mijn stemming beoordelen met een cijfer, daarnaast moest ik kort toelichten waarom ik een bepaalde stemming of gevoel had. Dit gaf mij inzicht in hoe het met mij ging, maar ook welke dingen effect hadden op hoe ik mij voelde. Zo leerde ik een beetje uit te zoomen en objectief te kunnen kijken wat mij hielp en wat niet.


Verbinding Ook heeft het mij geholpen om te delen hoe ik mij voelde. Open communiceren en mij kwetsbaar opstellen heeft mij veel gebracht. Het luchtte op om te praten over mijn gevoelens, maar anderen begrepen ook beter hoe ik mij voelde. Op Instagram heb ik vrij kort na mijn burn-out een account aangemaakt. Hier deelde ik onder andere over mijn burn-out. Dit had een therapeutische werking en bracht ook veel verbinding. Ik leerde mensen kennen die door hetzelfde gingen. Het hielp mij om te weten dat ik niet de enige was.

Tot slot Ik denk dat het vooral belangrijk is om te doen waar jij je goed bij voelt en behoefte aan hebt. Doe alles op je eigen tempo. Daarnaast moet je niet de druk voelen om alles in je leven meteen weer op te pakken of alles in dit stuk meteen tot je te nemen. Voor mij hebben deze dingen heel goed geholpen, maar ik heb het ook niet in één keer gedaan. Ik heb heel geleidelijk alles opgepakt. Luister gewoon goed naar jezelf en kijk wat haalbaar is met jouw energielevel.
Comments


bottom of page